Butterflyventiler – når det skal gå stærkt

Butterflyventiler fungerer lidt ligesom en kugleventil, men i stedet for at det er en kugle, der lukker af for væskestrømmen, er det en skive, der skydes ind i strømmen.

Det gør det muligt at lukke lynhurtigt for væskestrømmen, da pladen skydes for eller vippes i stedet for at skulle trykkes ned i væskestrømmen, sådan som det er tilfældet med en kugleventil.

Der er mange fordele ved butterflyventiler

Butterflyventiler koster mindre i forhold til andre ventiltyper og er oftest lettere i vægt. De fylder også mindre, da lukkeanordningen ikke fylder nær så meget, som f.eks. en kugleventil. Den mindre størrelse betyder også, at de ikke kræver særlig meget støtte, så de kan sættes på rør og slanger, der normalt ikke kan holde en kugle- eller anden ventiltype.

Det er også muligt at åbne gradvist for butterflyventilen, så det er muligt at styre væskestrømmens flow og tryk meget præcist.

Forskellige typer af butterflyventiler

Der findes flere forskellige former for butterflyventiler, der hver for sig er tilpasset til brug ved forskellige tryk. Generelt findes der fire forskellige former for butterflyventiler:

  • Elastiske eller koncentriske butterflyventiler der anvender et sæde af gummi og derfor er velegnet til meget lave tryk
  • Drosselventiler eller dobbelt-excentriske butterflyventiler anvendes til væskestrømme, der skal afspærres ved lidt højere tryk og som har et højere krav til forseglingsevne
  • Tredobbelt offset butterflyventiler eller trippel-excentriske butterflyventiler anvender metal til både sæde og lukkeskive og kan derfor lukke for væskestrømme ved selv meget høje tryk

Endvidere findes der en særlig wafer-style butterflyventil, der forhindrer tilbagestrømning og en lug-style butterflyventil, der kan monteres mellem to forskellige rørsystemer, så de kan afbryde det ene system uden at det forstyrrer gennemløbet i det andet rørsystem.